Pune o fapta buna la temelia Clinicii Nera

vineri, 27 martie 2009

Detalii ascunse ale mecanismului uitarii

Diagnostic: uitare programata.
Scop: depasirea momentului, trecerea fortata la pasul urmator.
Mijloace: se ia un pic de incapatanare se amesteca cu egoism si apoi se asezoneaza cu lasitate.
Mecanism de functionare: punct initial: infrangerea, motiv: neacceptarea (caz in care solutii de iesit din criza s-ar gasi, cerand ajutorul), punct intermediar: invinovatirea celorlalti, punct final: acoperirea cu 2 lopeti de pamant neroditor, arid.
Dupa o lunga reflectie se poate trage concluzia ca acest mecanism este defect. Si cu putin curaj se poate accepta ajutor si se poate reorinenta catre solutia optima sau cea mai apropiata de rezultatele dorite.
Mecanismul corect, care nu angreneaza uitarea si nesimtirea sau egoismul, ar putea fi descris in urmatorii pasi: 1. Discutia cu persoanele generatoare de situatia de criza, explicarea sincera si completa a sentimentelor si perceptiile care au dus la punctul mort, fara frica de a rani pe cei implicati. Trecerea prin experienta care s-a vrut ocolita, intelegerea circumstantelor care au dus la dorinta ascunderii acestei experiente. Pe scurt: discutia ar fi primul pas. Pasul 2. Disponibilitatea tuturor partilor implicate de asculta pana la sfarsit si de a intelege motivele comportarii persoanelor implicate in situatia data. Pe scurt, intelegerea ar fi pasul doi. Pasul 3. Iertarea sau acceptarea ca si celelalte persoane pot gresi sau ca tu insuti poti gresi (aici e putin mai greu, dar merita incercat). Pasul 4 ar fi impartasirea suportului si oferirea de afectiune si calmarea inimii descarcate si vulnerabile. Dupa emulsia protectoare aplicata in interiorului inimii, se poate merge spre pasul 5, care este incercarea rezolvarii situatiei de criza in noua lumina creata, o alta viziune, perceptie, aici unde vina, egoismul si nesimtirea sunt excluse din ecuatie.
Concluziile...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti liberi sa-mi comentati gandurile