Pune o fapta buna la temelia Clinicii Nera

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz (Teologul) si Ioan Gura de Aur - 30 Ianuarie


Sursa: http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfintii-trei-ierarhi/sfintii-trei-ierarhi-interpreti-sfintei-scripturi-69372.html

In Biserica Ortodoxa, Sfantul Vasile are doua zile de praznuire: pe data de 1 ianuarie, ziua mortii sale trupesti, odata cu marele praznic al Taierii Imprejur a Domnului nostru Iisus Hristos, dar si pe data de 30 Ianuarie, cand este pomenit alaturi de alti doi mari sfinti: Sfantul Grigorie de Nazianz, prietenul marelui Vasile si Sfantul Ioan Gura de Aur.
Acestia sunt cunoscuti sub numele de Sfintii Trei Ierarhi, fiind considerati cei mai mari invatatori si pastori ai Bisericii, din toata istoria crestinismului.
De ce si pe data de treizeci Ianuarie? Ni se povesteste ca "erau crestini care-l socoteau pe Vasile cel mai mare dintre cei trei ierarhi, ca unul care, ca nimeni altul, a unit cuvantul sau cu fapta. Altii, coborandu-l pe acesta si pe Ioan, il socoteau fruntas al lor pe Grigorie, cuvantatorul de Dumnezeu, atat pentru multimea cuvintelor lui, cele dulci ca mierea, cat si pentr puterea si adancimea gandului. Altii, in sfarsit, dadeau intaietate lui Ioan, cel cu "gura de aur", mai mester la cuvant decat toti si indemnator la aspra pocainta. Si neintelegerea ajunsese atat de mare, incat crestinii se impartisera in cete, care se dusmaneau intre ele.
Deci, facandu-se cinstirea lor piatra de poticnire, Sfintii n-au rabdat o ruptura ca aceasta, drept aceea, s-au aratat ei, mai intai cate unul, apoi tori trei laolalta unui episcop intelept, care pastorea in acea vreme cetatea Euhaitelor, anume Ioan, si i-au grait asa: "Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nicio vrajba nu este intre noi. Fiecare dintre noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este niciunul dintre noi intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste celor ce se invrajbesc sa nu se mai certe pentru noi. Ca vointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire." Si ascultand porunca sfintilor, acest minunat barbat, Ioan, Episcopul Euhaitelor, a randuit pomenirea laolalta a Sfintilor Trei Ierarhi la 30 Ianuarie."

In decursul anilor, o parte din moastele Sfantului Vasile au fost aduse la Iasi, gasindu-se astazi la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, anul trecut, o parte din moastele Sfantului Vasile au fost aduse la Catedrala Patriarhala din Bucuresti (la Mitropolie), impreuna cu o parte din moastele Sfantului Grigorie Teologul, iar o parte din moastele Sfantului Ioan Gura de Aur se gasesc la Manastirea Sfanta Ecaterina din Bucuresti (la Piata Unirii, langa Biserica Sfantul Spiridon), unde se bucura de mare cinstire din partea credinciosilor, care vin, ca si odinioara, sa-i roage pe sfinti sa le rezolve toate necazurile.

Acatistul Sfintilor Trei Ierarhi
Acatistul Sfantului Ierarh Grigorie Teologul
Acatistul Sfantului Ierarh Vasile cel Mare
Acatistul Sfantului Ierarh Ioan Gura de Aur

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti liberi sa-mi comentati gandurile