Pune o fapta buna la temelia Clinicii Nera

duminică, 11 iulie 2010

Cartea cu cele 12 Vineri din an este o carte apocrifa si despre post

Tradiţia creştinilor ortodocşi de la noi spune că aceia care încalcă cele 12 vineri mari de peste an sînt predispuşi atît la pierderi materiale mari cît şi la boli foarte grave. Ba mai mult, se spune că la copiii care sînt concepuţi în aceste zile există riscul de a se naşte cu malformaţii, de a deveni epileptici, nebuni, orbi sau ciungi.În cele 12 vineri mari se cere un post aspru, dacă se poate negru, fără apă şi fără nici un fel de mîncare. Aceste zile este bine să fie încununate de rugăciune, sau măcar de gînduri pozitive. Postul, rugăciunea, spovedania şi milostenia sînt terapii prin care se vindecă şi trupul, şi sufletul.Iată care sînt cele 12 vineri dinaintea celor 12 praznice mari:
• înaintea Sfinţilor 40 de Mucenici; Adam a călcat porunca, iar la ora 6.00 a fost gonit din Rai;
• înaintea Buneivestiri; Cain a ucis pe Abel, în al patrulea ceas din zi; întîia moarte pe pămînt;
• înaintea Sfintelor Paşti, ziua răstignirii lui Iisus Hristos, cînd şi-a dat duhul la al nouălea ceas din zi;
• înaintea Pogorîrii Sfîntului Duh;
• înaintea naşteri Sf. Ioan Botezătorul;
• înaintea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel;
• înaintea Adormirii Maicii Domnului;
• înaintea Tăierii capului Sfîntului Ioan Botezătorul
• înaintea Înălţării Sfintei Cruci; Dumnezeu a prăpădit Sodoma, Gomora şi alte şapte oraşe, în al doilea ceas din zi;
• după Înălţarea Crucii; Moise a despărţit Marea Roşie cu toiagul şi i-a izbăvit pe evrei de egipteni;
• înaintea Sfinţilor Voievozi şi a Sfîntului Apostol Andrei; proorocul Ieremia a închipuit Chivotul Legii;
• după Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, în care s-au tăiat 14.000 de prunci de către împăratul Irod.După cum ne-a spus preotul Nicolae Dascălu, consilier al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, este bine să se ţină post toate vinerile din an, aşa cum scrie la calendar şi nu numai în vinerile de dinaintea celor 12 Praznice Împărăteşti: "Ortodoxia nu face diferenţă între vinerile mari şi celelalte, toate fiind la fel de importante. Dar dacă un creştin nu poate să ţină post în toate miercurile şi vinerile de peste an, măcar cele 12 vineri mari ar trebui să postească. Acest obicei este mai mult o tradiţie din popor dar care nu vine în contradicţie cu dogmele Biericii Ortodoxe", spune părintele Dascălu.


Care sunt cele 12 vineri din an care se tin; ce semnificatie au?

Cartea cu cele 12 vineri din an este o carte apocrifa, nu este recunoscuta de sfintele sinoade si nu trebuie luata in serios. Oricare ar fi ziua de vineri in care postim, postul nostru este bine primit de Dumnezeu.

-Vasele care au fost folosite la mancare de dulce, se pot folosi la mancare de post?

Vasele care au fost folosite la mancarea de dulce se spala bine si se pot folosi la mancarea de post, in afara de lingurile de lemn, care trebuie sa fie deosebite (schimbate).

-Exista Postul Maicii Domnului de 12 zile pe an afara de 1-14 August?

Afara de postul pe care il stim de la 1 la 14 August , nu exista alt post al Maicii Domnului. Cine a scornit postul acesta, in care intra sambetele si duminicile si chiar unele sarbatori, acela nu a fost crestin ortodox, pentru ca in sambete si duminici nu se ajuneaza, si cine ajuneaza sambata si duminica si in sarbatori calca canoanele si in loc de fapta buna se socoteste pacat.

-Copiii, de la ce varsta sa tina post, posturi intregi, miercurea si vinerea?

E bine sa se obisnuiasca copiii cu postul de mici, dar tot asa, de la caz la caz; nu putem sa impunem celor bolnavi, mai anemici, rahitici, pentru care mancarea este un medicament.

-Femeile insarcinate au voie sa manance de dulce in post ?

Femeile fie insarcinate, fie lauze sau alaptand au dezlegare sa manance de toate, pentru intarirea pruncului si sanatate.

-Tinem post in deplasari de serviciu, armata, spitale sau statiuni ?

In acest caz faceti tot ce se poate ca sa tineti miercurile si vinerile; cei din statiuni si spitale pot posti numai daca nu sunt anemici si daca nu fac un tratament mai tare, mai greu, care necesita hrana. Iar cei din armata, concentrati, acestia mananca ce li se da. Trebuie sa evitam pe cat se poate sa avem bilet la statiune in timpul posturilor.

-Ce dezlegari sunt in posturi?

Doar cele mentionate pe calendarul crestin ortodox cumparat de la biserica.

-Postul iartă păcatele.

Postul nu iartă păcatele, ci le iartă Hristos prin preot în Duhul Sfânt. Postul face parte din curăţia trupească, iar iertarea păcatelor din curăţia sufletească. Cine nu ţine post la tinereţe va ţine regim la bătrâneţe!

-Mai păcat este să pofteşti mâncarea de dulce în zi de post, decât să o mănânci.

Aceste vorbe circulă mult prin popor şi mare păcat fac cei ce le rostesc oprindu-i pe alţii de a posti. Sa luăm un exemplu: dacă două persoane poftesc a jefui o bancă, nimeni nu-i poate pedepsi. Dacă însă au făcut-o, vor primi în mod sigur ani grei de puşcărie. La fel este şi în cazul nostru: a pofti la mâncăruri este numai ispită; a mânca de dulce în post înseamnă călcarea rânduielilor postului. Însă aceste vorbe (mai păcat este să pofteşti decât să bagi în gură), vin de la cuvintele Mântuitorului cu referire la adulter (curvie): "Aţi auzit că s-a zis celor de demult: să nu săvârşeşti adulter). Eu însă vă spun vouă că oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui "(Matei 5;27-28).

-Lunea este postul Maicii Domnului.

Nu există nicăieri scris că lunea este postul Maicii Domnului. Conform cu porunca a doua a Sfintei Biserici Ortodoxe zilele de post rânduite sunt miercurea şi vinerea, pentru ca miercuri a fost vândut şi vineri a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos.

Postul de luni este facultativ şi deci va fi ţinut numai de acei creştini care au anumite necazuri, pentru împlinirea unor dorinţe sau alungarea ispitelor. Cel mai bine ar fi dacă l-ar ţine dumnealor cu binecuvântarea preotului duhovnic, căci altfel pot cădea în păcatul mândriei şi şi-au pierdut astfel toată plata. Cei care au corpul (organismul) sanatos pot posti. Postul de lunea nu este obligatoriu cum e cel de miercuri si vineri. Este insa de folos.

-Este pacat sa mancam de dulce dupa ce ne-am impartasit in acea zi?

Daca mai este inca post, desigur ca nu-i bine. Daca insa postul s-a terminat, putem manca de dulce. De exemplu dacă suntem in postul Adormirii Maicii Domnului care tine intre 01 si 15 august si ne impartasim pe 6 august de Schimbarea la Fata, trebuie sa continuam postul. Dar daca ne impartasim pe 15 august de Adormirea Maicii Domnului, putem manca de dulce.

-Putem face pomana de dulce in posturi sau in zilele de post?

Nu, nicidecum. Asa ceva nu se mai numeste pomana, ci chiar este pacat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti liberi sa-mi comentati gandurile