Pune o fapta buna la temelia Clinicii Nera

luni, 31 decembrie 2012

Sfantul Gheorghe de la Cernica si Parintele Cleopa – RANDUIELI DE IMPARTASIRE PENTRU CALUGARI SI MIRENI
***
Vietile si povatuirile sfintilor stareti Gheorghe si Calinic
"… Prin harul [braţului] din mijloc al crucii vi se afieroseşte această duhovnicească deprindere, [pe] care ar fi bine să o şi cinstiţi cu multă evlavie şi spre care părinteşte vă îndrum: ca să nu treacă nici măcar o lună nefiind împărtăşiţi cu dumnezeieştile Taine, ci toţi de obşte să vă cuminecaţi de 12 ori pe an, afară de alte neocolite pricini.
Pentru că, deşi se află în Scripturi pe alocuri mari sloboziri şi pe alocuri straşnice înfrânări, unii adică mai adeseori pricestuindu-se, iar alţii şi foarte târziu cu anii, însă eu vă sfătuiesc, iubiţii mei fii, să nu vă abateţi alegând din cele peste măsura voastră, nici a vă pune soarta cu cei de-a pururea vrednici Împărtăşirii sau prea întârzierii, ci, precum şi de multe ori v-am zis, păziţi calea de mijloc împlinind după puterea voastră pregătirile cuviincioase şi, măcar trei zile pe rând postindu-vă, să vă lipiţi a lua cu cucernicie curăţitoarele Taine de la sfinţitul preot, care neoprit strigă, grăind: "Cu frica lui Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste să vă apropiaţi!"."
***
"…Dacă doreşti să afli numaidecât şi proasta mea părere în privinţa celor ce mă-întrebi, apoi ascultă – după slaba mea putere de înţelegere – eu cred că în vremea de acum prin sfintele noastre mănăstiri, atât cele de monahi, cât şi cele de monahii, ar fi bine ca schimonahii şi schimonahiile, precum şi monahii şi monahiile cele bătrâne, care pot lua parte la toată pravila bisericii din fiecare zi şi noapte, să se împărtăşească cu Sfintele şi preacuratele Taine ale lui Hristos o dată pe săptămână şi mai ales duminica. La fel şi monahii, monahiile, fraţii şi surorile care sunt bolnavi şi nu pot veni la biserică să fie împărtăşiţi la chilie ca şi cei de mai sus. Bineînţeles că acest lucru trebuie făcut numai cu pregătirea cuviincioasă după a lor putere faţă de această Sfântă şi dumnezeiască Taină şi dacă vor avea blagoslovenia şi sfatul duhovnicului.
În ce priveşte monahii şi monahiile, fraţii şi surorile din soboarele sfintelor monastiri, care se ostenesc cu diferite ascultări spre folosul obştesc şi spre mântuirea sufletelor lor, aceştia cred că ar fi bine măcar o dată pe lună să se mărturisească şi să se împărtăşească cu Sfintele şi Preacuratele Taine, pregătindu-se după putere: cu post, cu înfrânare, cu rugăciune şi cu spovedanie, apoi cu pacea conştiinţei lor faţă de Dumezeu, faţă de aproapele şi faţă de lucruri şi dacă nu vor avea oprire de la părintele duhovnic.
În ce priveşte creştinii mireni care se silesc după puterea lor la lucrarea tuturor faptelor bune şi la viaţă curată, aceştia cred că ar fi bine măcar o dată la 40 de zile să se spovedească şi să se împărtăşească cu Sfintele şi Preacuratele Taine ale lui Iisus Hristos. Iar dacă nu vor arăta deosebită râvnă şi nu se vor sili cu toată dragostea şi evlavia spre acest lucru de sfinţire şi de întărire a sufletelor lor, apoi măcar în cele patru posturi de peste an negreşit să se spovedească şi să se împărtăşească de nu vor avea oprire de la duhovnicii lor".
Legaturi:

 • Ne vorbeste parintele Arsenie Papacioc despre SPOVEDANIE SI IMPARTASANIE. Cum sa ne pregatim si cand sa ne impartasim? DES SAU RAR?
 • Sfantul Grigorie Palama (14 nov.): DESPRE SFINTELE SI INFRICOSATOARELE LUI HRISTOS TAINE si PREGATIREA OBLIGATORIE PRIN POCAINTA, VIATA CURATA SI MARTURISIRE
 • . Spovedania este strans legata de Sfanta Impartasanie. SPOVEDANIA OMULUI LAUNTRIC din "Pelerinul Rus"#50922" target="_blank" href="http://www.razbointrucuvant.ro/2012/09/11/taina-impartasaniei-euharistiei-spovedaniei-simeon-kraiopoulos-adame-unde-esti/">TAINA EUHARISTIEI – "CUTIT CU DOUA TAISURI". Spovedania este strans legata de Sfanta Impartasanie. SPOVEDANIA OMULUI LAUNTRIC din "Pelerinul Rus"
 • Parintele Calciu despre DEASA IMPARTASANIE FARA SPOVEDANIE si "CERBERII POTIRULUI"
 • Sfantul Simeon Noul Teolog: SA NU NE IMPARTASIM FARA LACRIMI SI FARA STRAPUNGEREA INIMII! Sa nu ne cautam scuze, sa nu ne amagim…
 • #53526">PARINTELE VALENTIN MORDASOV, DUHOVNICUL DE LA PSKOV: "Cine se impartaseste fara pre­gatire si fara o stare sufleteasca potrivita…" • (Sursa)
  Niciun comentariu:

  Trimiteți un comentariu

  Fiti liberi sa-mi comentati gandurile