Pune o fapta buna la temelia Clinicii Nera

miercuri, 10 iulie 2013

SALVARE IN CAZ DE CUTREMUR

1) Oricine care pur și simplu "se apleacă și se acoperă" când clădirile se prăbușesc, este zdrobit și ucis. De fiecare dată, fără excepție. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau mașini, sunt întotdeauna zdrobiți..
2) Câinii, pisicile și copiii mici sunt uneori în mod natural ghemuiți în poziția fetală. Și tu ar trebui să faci la fel în caz de cutremur. Este un instinct de supraviețuire natural. Poți supraviețui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea,  lângă un obiect mare si voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el.
3)  Clădirile din lemn sunt cele mai sigure clădiri în timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil și se mișcă cu forța cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se  prăbușește, sunt create mari goluri de supraviețuire. De asemenea, clădirile din lemn au mai puțină greutate concentrată care se poate  prăbuși. Clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Cărămizile vor cauza multe răni, dar mai puține trupuri zdrobite decât lespezile din beton.
4) Daca ești în pat, pe timp de noapte și apare un cutremur, pur și simplu rostogolește-te jos din pat. Un vid de siguranță va exista în jurul patului. Hotelurile pot obține o rată mai mare de supraviețuire în cutremure, dacă pun un semn pe spatele fiecărei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intindă pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.
5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau  un obiect mare.
6) Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea  usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.
7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc incontinuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari  inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariata. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui  intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este  avariat.  
 8) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil - este mult mai bine sa fii langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare  probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.
 9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de  trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San  Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar  fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se  langa vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut  goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.
10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de  hartie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti liberi sa-mi comentati gandurile