Pune o fapta buna la temelia Clinicii Nera

duminică, 6 octombrie 2013

Din invataturile Parintelui Arsenie Boca: "Noe si Iisus"


NOE SI IISUS
Ceea ce odinioara era corabia lui Noe peste puhoaiele potopului, aceea e Biserica lui Hristos - Cel cu cruce - peste puhoaiele pierzarii.
Deosebirea e ca aceea a fost inchisa pe dinafara de Dumnezeu si nimeni n-a mai putut intra, pe cand
corabia Bisericii - corabia cu crucea pe catarg - are intrarea deschisa si mai pot intra oameni invalmasiti de puhoaie. Acolo era Noe, aci Hristos, iar in valuri ucigasul, inecand pe oameni.Se intampla insa ceva de neinteles: ca cei ce se chinuiesc in valuri, desi toti tin sa traiasca, totusi nu toti vor sa scape in corabie. Mai mult chiar, scuipa mainile ce li se-ntind de la intrarea corabiei. Iar mainile sunt bratele parintesti: bratele celor sapte Sfinte Taine ale lui Dumnezeu care izbavesc pe oameni din potop, nascandu-i din trup in Duh, din amarata viata la viata cereasca. Acestia, care nu vor sa scape in corabia carmuita de Iisus Hristos - Cel cu cruce - sunt fiii pierzarii, fiindca n-au primit iubirea adevarului ca sa se mantuiasca. De aceea Dumnezeu ingaduie sa vina asupra lor amagiri puternice, ca sa dea crezamant minciunii si sa cada sub osanda toti cei ce n-au crezut adevarul, ci au indragit nedreptatea. Astfel, dupa trecere de vreme, ingaduind Dumnezeu, vrajmasul mantuirii oamenilor s-a iscusit tot mai mult in rele: a scornit si el corabii si cu ele da tarcoale peste apele potopului, ca sa culeaga el pe cei ce-ntind mainile sa scape, dar scuipa Biserica. Pentru ei, pentru fiii pierzarii, ingaduie Dumnezeu amagirea nelegiuta a Satanei, care li s-a facut pana acum in peste 800 de hristosi mincinosi, care de fapt sunt diavoli. Caci pana acum nelegiuitul a scornit peste 800 secte, luntri sau biserici mincinoase, in care pe multi ii ia de minte si-i duce cu el. Inselaciunea e usor de prins: corabierul vrajmas si hristosii mincinosi nu au crucea pe catarg, iar inlauntru nu au cele sapte Taine. Inselaciunea e si mai vadita, intrucat oricare din hristosii mincinosi, luat in parte, nu e fiul Tatalui; dovada ca nu-si lasa ucenicii sa zica "Tatal nostru", desi scrie: "Asa sa va rugati". Prin urmare hristosii mincinosi isi scot ucenicii dintre fiii Tatalui si-i fac fiii pierzarii. Acestia sunt cei nesiguri in adevar, dar siguri in inselaciune. Apoi, oricare dintre hristosii mincinosi, luat in parte, nu e fiul Sfintei Fecioare, dovada ca-si invata ucenicii sa zica rau de Maica Domnului; si in sfarsit sa ne gandim la intrebarea Apostolului Pavel: "Oare s-a impartit Hristos?"
Cum ajunge cineva prada inselaciunii, se va lamuri la vreme. Aci, raspunzand
celor ce se tin mai presus de Biserica si sfinti, e destul sa le aducem aminte inselaciunea in care au cazut iudeii, ucigasii dreptilor, primii calatori la iad cu Scriptura in mana, intrebandu-i: Nu dupa Scripturi au rastignit ei pe Dumnezeu?
Imparatiei”, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Romane a Aradului, Deva, 1995, pp 15-16. 
Sursa: Ieromonah Arsenie Boca, „Cararea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti liberi sa-mi comentati gandurile